Crema
Crema to wierzchnia warstwa espresso, często nazywana pianką. Crema powstaje w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, kiedy woda pod ciśnieniem przebija się przez zmieloną kawę wypłukując z niej najcenniejsze walory smakowe i aromaty.
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację.
Crema na espresso pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą.
W poprawnie przygotowanej kawie espresso crema powinna równomiernie pokrywać całą powierzchnie kawy, mieć jasno-brązowy (orzechowy) kolor oraz widoczne ciemniejsze cętki nazywane tygrysią skórką. Crema na powierzchni kawy powinna się dość długo otrzymywać.
Crema to bardzo istotny element kawy espresso, po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa została poprawnie przygotowana, bowiem jej zbyt ciemny lub jasny kolor może wskazywać na podekstrakcję lub nadekstrakację.
Polecane produkty w tym artykule
Bestseller
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
134,14 zł netto
164,99 zł
brutto
164,99 zł
3299.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Manuel Aroma Piu 1kg
76,41 zł netto
93,99 zł
brutto
93,99 zł
1879.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Brasiliana 100% Arabica 1kg
97,55 zł netto
119,99 zł
brutto
119,99 zł
2399.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
117,88 zł netto
144,99 zł
brutto
144,99 zł
2899.80
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi