Grubość mielenia kawy - dlaczego jest tak ważna?

Grubość mielenia kawy - dlaczego jest tak ważna?
Grubość mielenia kawy - dlaczego jest tak ważna?

Podczas parzenia kawy należy zwrócić uwagę na wiele czynników. Ostateczny smak naparu determinuje m.in. rodzaj kawy, sposób jej zaparzania, a także długość całego procesu. Czy jednak wiedziałeś, że grubość mielenia kawy jest równie istotna? Dlaczego należy zwracać na nią uwagę i jak w takim razie mielić ziarna? Sprawdź!

Wpływ grubości mielenia kawy na smak

Grubość mielenia kawy to jeden z wielu czynników wpływających na jej smak. Jeśli ziarna są zbyt drobno zmielone, będzie to powodować ciężki i przytłaczający smak kawy. Z kolei zbyt grubo zmielone ziarna nie pozwolą poczuć pełnego smaku kawy. Napój będzie słaby i mało aromatyczny.

Nie istnieje jednak określona grubość mielenia, której należy się ściśle trzymać. Można ją zmieniać w zależności od rodzaju pożądanej kawy. Aby móc uzyskać w pełni satysfakcjonujący napar, należy dodatkowo zadbać o odpowiedni czas parzenia.

Jak dobrać grubość mielenia ziaren kawy?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele młynków do kawy, które oferują różne grubości mielenia ziaren. Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie ustawienie. Podstawowe stopnie mielenia kawy, które pozwalają uzyskać aromatyczną kawę, to przede wszystkim:


  • kawy bardzo drobne mielone – przylepiają się do palców, a ich konsystencja przypomina mąkę,
  • kawy drobno mielone – swoim wyglądem przypominają drobny piasek,
  • kawy średnio mielone – nie utrzymują się na palcach, a wyglądem przypominają grubszy piasek,
  • kawy grubo mielone – wówczas każde ziarenko jest dobrze wyczuwalne, a swoją strukturą przypomina zmieloną sól morską.

Długość parzenia kawy a grubość mielenia ziaren

Jednym z najpopularniejszych rodzajów kaw jest espresso. Charakteryzuje się krótkim czasem parzenia, a więc ziarna powinny być bardzo drobno zmielone na pył. W ten sposób uzyskasz intensywne espresso z kremową, górną warstwą. Jeśli ziarna zostaną zbyt grubo zmielone, kawa będzie wodnista i kwaśna.

Długość parzenia kawy w wielu przypadkach zależy od sposobu parzenia. Oto najbardziej optymalne stopnie mielenia kawy dla poszczególnych metod:


  • kawa z french pressu – tutaj czas parzenia jest stosunkowo długi, a więc najczęściej stosuje się grubo zmielone ziarna kawy, bowiem przy drobnych smak byłby zbyt gorzki,
  • cold brew – tutaj kawa jest parzona na zimno przez bardzo długi czas i również zaleca się zmielenie ziaren na grube, każde ziarenko powinno być osobno wyczuwalne,
  • parzenie metodami przelewowymi (z chemexa, jak i z ekspresu przelewowego) – drobinki kawy powinny być średnio lub grubo zmielone, swoją wielkością mają przypominać żel peelingujący czy zmieloną sól, w innym wypadku kawa będzie gorzka,
  • kawa z kawiarki – tutaj zaleca się stosowanie ziaren drobno zmielonych, jednak nieco grubszych niż w przypadku espresso, zbyt drobno zmielona kawa wpłynie nie tylko na smak napoju, ale może również zatkać wnętrze kawiarki,
  • kawa z aeropressu – w tym przypadku zaleca się średnią grubość mielenia, kawy, a więc powinna ona przypominać grubszy piasek,
  • kawa z tygielka – ze względu na długi czas parzenia kawy, rekomenduje się bardzo drobne zmielenie, przypominający pył lub puder,
  • kawa z drippera – w tym wypadku kawa powinna zyskać konsystencję piasku z widocznymi drobinkami,
  • kawa z ekspresu – jeśli espresso nie posiada wbudowanego młynku, kawa powinna zostać zmielona bardzo drobno, jednak nie na sam proszek (chyba że przyrządzane jest espresso).

Poza grubością mielenia, zadbaj również o odpowiedni młynek

Znaczenie ma nie tylko grubość mielenia, ale również urządzenie, które tego dokonuje. Przy jego wyborze należy kierować się m.in. równością przemiału. Jeśli młynek do kawy zmieli ziarna tak, że część będzie drobnym pyłem, a część grubymi kawałkami – nie uzyskasz pożądanej, smacznej kawy.

Wśród miłośników kawy największym zainteresowaniem cieszą się młynki żarnowe. Takie urządzenie składa się z dwóch żaren – jednego zamontowanego w obudowie, a drugiego zamontowanego na osi. Umożliwia to uzyskanie dokładnie takiej grubości mielenia, na jakiej Ci tylko zależy.

Spośród żarnowych młynków można wybrać te ręczne, jak i elektryczne. Bariści najczęściej wybierają urządzenia elektryczne, które pozwalają dokładnie i sprawnie zmielić ziarna. Ręczne młynki do kawy wymagają użycia siły, jednak posiadają swój niepowtarzalny urok!

Mamy nadzieję, że wiesz już, jakie znaczenie ma grubość mielenia ziaren. Zwrócenie uwagi na ten czynnik przybliży Cię do osiągnięcia wymarzonego, aromatycznego naparu.

Autor: Julia Mendrela

Polecane produkty w tym artykule
Młynek do kawy Lelit William PL72-P
Przecena
( Brak opinii ) Młynek do kawy Lelit William PL72-P
1 950,41 zł netto 2 699,00 zł 2 399,00 zł brutto 2 399,00 zł 2 699,00 zł 47980 pkt.
Młynek do kawy Timemore Chestnut C3 Black
Przecena
( Brak opinii ) Młynek do kawy Timemore Chestnut C3 Black
226,83 zł netto 449,00 zł 279,00 zł brutto 279,00 zł 449,00 zł pkt.
Młynek do kawy Eureka Drogheria 85 - Czarny mat
Przecena
( Brak opinii ) Młynek do kawy Eureka Drogheria 85 - Czarny mat
4 064,23 zł netto 5 719,00 zł 4 999,00 zł brutto 4 999,00 zł 5 719,00 zł pkt.
Młynek do kawy Comandante C40 MK4 Nitro Blade - Racing Green
Promocja
( Brak opinii ) Młynek do kawy Comandante C40 MK4 Nitro Blade - Racing Green
795,93 zł netto 1 199,00 zł 979,00 zł brutto 979,00 zł 1 199,00 zł pkt.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023
pixel