Herbata Masala Chai - smak i właściwości

Herbata Masala Chai - smak i właściwości
Herbata Masala Chai - smak i właściwości

Lubisz napawać się aromatem gorącej herbaty, ale nie wiesz, jaką wybrać? Koniecznie wypróbuj czarującej Masala Chai! Czy wiesz, że w języku hindustani, Masala Chai to nic innego, jak aromatyczna kompozycja ziół, dodawana do herbaty, będącej ważnym elementem specyficznej kuchni Indii? To pachnąca mieszanka, której korzenie powiązane są z najwspanialszymi górami świata - Himalajami. A jest uprawiana na bazie klasycznej herbaty Assam. Co sprawia, że ten wyjątkowy napar zyskuje tak ogromną popularność? To przede wszystkim inteligentne i jakże wyważone połączenie wiązanki przypraw, w której kluczową rolę odgrywa chociażby anyż, kardamon, czy gałka muszkatołowa.

Przenieś się do wykwintnego świata orientu z herbatą Masala Chai

Wiele osób ceni sobie mieszankę Masala Chai za niebywały aromat, który świetnie współgra z popołudniowym deserem lub jako spełnienie marzeń o wieczornej chwili relaksu. Wszystko za sprawą rozgrzewającej mocy przypraw, o których wspomnieliśmy w poprzednim akapicie. Zimą, gdy poranki są jeszcze chłodne, a wieczorem chcemy rozgrzać ciało po ciężkim dniu, ta herbata uczyni prawdziwe cuda i sprawi, że od razu zrobi nam się cieplej i na ciele, i na duszy!

Jak prawidłowo parzyć Masala Chai?

Należy przygotować jedną łyżeczkę pachnącego suszu i wsypać ją do ulubionego kubka lub filiżanki. Następnie zalać go zagotowaną, ale nie wrzącą wodą, najlepiej o temperaturze zbliżonej do 95 stopni Celsjusza. Po pięciu minutach od zalania naparu, herbata jest gotowa do spożycia. Warto podkreślić, że ten rodzaj herbaty bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem mleka oraz cukru, ale prawdziwi koneserzy radzą zrezygnować z dodatków na rzecz radowania się niezwykłym aromatem oryginalnej Masala.

Wydobądź z herbaty to, co najlepsze!

Aby poczuć, jak smakuje Masala Chai należy przestrzegać kilku zasad, w tym: parzyć herbatę wyłączenie jeden raz, aby napawać się jej idealnym aromatem. Po zaparzeniu dobrze jest oddzielić liście od naparu, a w celu zwiększenia aromatu i intensywności wykorzystać nieco więcej suszu. Nie parz jednak herbaty dłużej, niż wskazany czas na opakowaniu. Jeśli go przekroczysz może się okazać, że herbata będzie nieco gorzkawa. Do profesjonalnego parzenia herbaty Masala Chai dobrze użyć dzbanka żeliwnego, ponieważ tylko w nim, herbata ma szansę na równomierne zaparzenie. I wreszcie, do zaparzenia zastosuj wyłącznie świeżą wodę, najlepiej idealnie przefiltrowaną.

Jakie ma właściwości herbata Masala Chai?

To przede wszystkim działanie rozgrzewające i relaksujące. Zawartość intensywnych przypraw oraz mocnej herbaty dodaje energii i poprawia nastrój. To właśnie dlatego, pogodni Hindusi od tej herbaty rozpoczynają swój każdy dzień. Herbata Masala Chai ma także działanie rozluźniające, a zatem powinny po nią sięgać wszystkie kobiety, które borykają się z co miesięcznymi objawami PMS. Wreszcie Masala Chai działa korzystnie także na trawienie – poprawia pracę wątroby i żołądka.

Polecane produkty w tym artykule
Czarna herbata Ronnefeldt Leaf Cup Masala Chai 15x4,3g
( Brak opinii ) Czarna herbata Ronnefeldt Leaf Cup Masala Chai 15x4,3g
23,98 zł netto 29,49 zł brutto 29,49 zł 589.80 pkt.
Ziołowa herbata Vintage Teas Chai Tea 100g
( Brak opinii ) Ziołowa herbata Vintage Teas Chai Tea 100g
32,51 zł netto 39,99 zł brutto 39,99 zł 799.80 pkt.
Czarna herbata teapigs Chai Tea 50x3,5g
( Brak opinii ) Czarna herbata teapigs Chai Tea 50x3,5g
72,76 zł netto 89,49 zł brutto 89,49 zł 1789.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel