Matcha - co to jest?

Matcha - co to jest?
Matcha - co to jest?

W dzisiejszych czasach na rynku mamy bardzo szeroką ofertą dostępnych napojów. Możemy nawet powiedzieć, że mamy do czynienia z pewnym przesytem, patrząc na ilość i różnorodność oferowanych konsumentom produktów. Co więcej, nie wszystkie z nich są wartościowe dla naszego zdrowia i samopoczucia. W takim razie, po jakie napoje powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej niż zwykle? A jakby tak odrzucić sztuczne i wysoko słodzone napoje na rzecz organicznej i wartościowej alternatywy prosto z Japonii? Poznaj bliżej matcha - niezwykły napój z długą historią i o wielu cudownych właściwościach.

 

Co to jest matcha?

Matcha to sproszkowana zielona herbata, która przybyła do Japonii z Chin za sprawą buddyjskich mnichów. Od około XII wieku używana jest do tradycyjnej ceremonii herbacianej. Jest to bardzo ważny obrzęd społeczno-towarzyski, składający się z wielu elementów i zasad ściśle określających miejsce spożywania, sposób przygotowania naparu czy też to, kto może uczestniczyć w samej uroczystości. Wszystko to, aż po dzień dzisiejszy jest rygorystycznie przestrzegane i stanowi bardzo ważny element lokalnego dziedzictwa kulturalnego. W kontekście matcha warto również zwrócić uwagę na sam proces hodowli oraz przygotowania liści.

Herbata matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Maty sprawiają także, że liście rosną wolniej. Po zebraniu liści suszy się je, a następnie ściera na idealny proszek. Są to procedury opracowane na przełomie XVI i XVII wieku. Jak widać pomimo postępu technologicznego cały czas skuteczne.

 

Matcha - właściwości

Matcha zawiera bardzo dużą ilość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Pomagają one pozbyć się wolnych rodników, które są źródłem wielu chorób. Tak samo, jak dzięki wysokiej zawartości chlorofilu pomaga organizmowi pozbyć się toksyn. Ponadto Matcha wspomaga metabolizm i pomaga w odchudzaniu - oczywiście spożywana regularnie przy odpowiedniej diecie i treningach fizycznych.

Początkowo matcha używana była przez buddyjskich mnichów ze względu na właściwości relaksujące i poprawiające koncentrację, co doskonale im służyło podczas procesu medytacji. Co ważne, matcha uspokaja, ale nie usypia, a dzięki jej regularnemu spożywaniu jesteśmy w stanie odnaleźć w sobie nowe pokłady energii. Dodatkowo należy wspomnieć o tym, że Matcha ze względu na wysoką zawartość katechin redukuje ryzyko miażdżycy, a w konsekwencji zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca i układu krążenia.

 

Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia z matcha, to koniecznie musicie nadrobić zaległości, ponieważ matcha to napój, który warto jak najszybciej wdrożyć do codziennej diety.

Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów z Maj 2019
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel