Poznaj swoją palarnię kawy - LACAVA

Poznaj swoją palarnię kawy - LACAVA
Poznaj swoją palarnię kawy - LACAVA

Kilka lat temu kawy ziarniste LaCava zagościły w ofercie naszego sklepu i od samego początku cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Pięknie opakowane kawy jakości specialty są rozkoszą dla oczu oraz kubków smakowych, a szeroka oferta palarni sprawia, że znajdzie w niej coś dla siebie zarówno doświadczony barista, jak i początkujący smakosz. Dzisiaj przedstawiamy Wam wywiad z pracownikami palarni LaCava, z którego dowiecie się, w jaki sposób działa palarnia i jak powstaje Wasza ulubiona kawa.



Kiedy i jak powstała palarnia kawy LaCava?

LaCava to palarnia kawy Specialty, która została założona w 2009 roku przez młodego i pełnego pasji kawowego odkrywcę - Jacka Kotowskiego. Ten wspaniały pomysł zrodził się w jego głowie w momencie, gdy poznał prawdziwego i doświadczonego kawowego rzemieślnika. To on wydobył drzemiącą od dziecka w Jacku ciekawość świata, poznawania i doświadczania różnorodności. Gdy przysłowiowe „ziarenko” zostało zasiane, ambicja nie pozwoliła długo czekać i siedzieć w miejscu. Tak zrodziła się LaCava.

LaCava, jak wiele raczkujących firm, rozpoczęła swoją działalność w garażu. W przenośni i na serio związana z tym jest zabawna anegdotka. W 2010 roku z romantycznej randki w kinie, wyciągnęła Jacka powódź jego małego magazynu. Kawa odpłynęła, a wraz z nią młodzieńcza nadzieja na kawowe imperium. Ale jak widzicie, tylko na chwilę. Jacek otrzepał kolana i podjął decyzję o rozpoczęciu współpracy z biznesem. W końcu fundamentem wszystkich ważnych spotkań, szkoleń i nawiązywaniu relacji jest pobudzająca kawa. Obecnie LaCava jest liderem na rynku kawy Specialty w Polsce i razem z innymi wspaniałymi palarniami z całej Europy - doświadcza, inspiruje i uczy picia kawy doskonałej jakości. Innej, niż kiedyś modna - typowa zalewajka. Sercem naszej palarni jest piec legendarnej marki Probat, do którego już wkrótce dołączy młodszy brat – Diedrich.


/data/include/cms/baza_wiedzy/Lacava-Palarnia-Kawy/LaCava3.jpg?v=1652865094799

W jaki sposób zainteresowaliście się kawą?

Jacek Kotowski – Prezes Zarządu LaCava Sp. Z o.o.

Czy pamiętasz te momenty, gdy w trakcie studiów, pomiędzy zajęciami wychodziłeś na przerwę na przysłowiowego papierosa i zawsze towarzyszyła Ci kawa? To był ten moment, w którym uświadomiłem sobie, że kawa to coś więcej, niż herbata, czy sok pomarańczowy. Że z kawą wiąże się wiele doświadczeń, przeżytych chwil. To na kawę, nie na herbatę umawiasz się z przyjaciółką lub partnerem biznesowym, a popijając boskie cappuccino spoglądasz na piękne morze na cudownym wybrzeżu Amalfi. To kawa, daje Ci poczucie kontemplowania momentów, poczucie zaspokojenia, doświadczania i chwili dla siebie.

Później przyszedł czas na eksperymenty. Od zawsze byłem głodny i ciekawy świata. Odkrycie różnorodności wśród kawy wciągnęła mnie na dobre. Brazylia, Kenia… dla młodego chłopaka, to było naprawdę WOW! Tak zrodziła się fascynacja, chęć ubrania kawy w opakowanie i produkt, który stanie się pięknym doświadczeniem.

Czym dla was jest wypalanie kawy? Czy wasza świetna praca niesie za sobą jakieś głębsze przesłanie?

To, czym się kierujemy przy naszych działaniach to budowanie świadomości w zakresie spożywania kawy. Jest to dla nas bardzo ważne, by szerzyć jakość i różnorodność w świecie kawy, i w świecie specialty. Chcemy prowokować i inspirować naszych obecnych, oraz przyszłych klientów do odkrywania, do podróży wśród smaków i aromatów. Przełamywać ich bariery w eksperymentowaniu z nowymi gatunkami, czy też krajami pochodzenia kawy. Zależy nam na tym, by poszerzać ich horyzonty i sprawić, by picie kawy było czymś więcej, niż tylko zaspokojeniem. Chcemy pokazywać i uczyć, dlaczego świeżo wypalana kawa jest dobrym wyborem.

Odkąd powstała palarnia LaCava (2009), nasze ambicje zawsze sięgały znacznie dalej niż tylko produkowanie dobrej jakości kawy. Od samego początku naszym celem było przekraczanie branżowych standardów, kwestionowanie zasad oraz powoływanie do życia produktów pełnych pasji, historii i DNA naszego Zespołu.

Jako palarnia kawy jesteśmy łącznikiem między „originem”, tj. miejscem pochodzenia ziaren kawy, farmerem, jego rodziną i pasją do uprawy, a końcową filiżanką kawy. Naszym celem jest wydobywać cały potencjał, jaki drzemie w wybieranych przez nasz Zespół ziarnach. Robimy to dzięki mistrzowskiemu paleniu, profilowaniu każdego produktu, jak i użyciu najnowocześniejszych technologii, jakie zostały stworzone do produkcji najlepszej jakościowo kawy.

Jest dla nas absolutną podstawą zrozumienie, w jaki sposób „origin”, praca farmera, terroir, czy metody obróbki wpływają na każdy aspekt smakowy i jakościowy kawy. Dociekamy, w jaki sposób tworzone są i wzmacniane ścieżki smakowe, które mają swój początek w ziarnie, a są uwypuklane lub gaszone w procesach produkcji palarni kawy. Zawsze dążymy do tego, aby oddać i podkreślić pierwotny charakter, ducha ziarna, jego historię i oryginalne pochodzenie.

Będąc łącznikiem między plantacją kawy a filiżanką, kwestionujemy i zmieniamy powszechnie obowiązujące zasady produkcji i palenia, tak aby nasze kawy były zawsze najbardziej innowacyjne oraz zawierały element „X” charakterystyczny tylko dla brandu LaCava. 


lAcAVA palarnia kawy

W jaki sposób zaopatrujecie się w zielone ziarna?

W zielone ziarna zaopatrujemy się od międzynarodowych dostawców, a kierunek, na który szczególnie kładziemy nacisk w naszych projektach - to współpraca bezpośrednio z farmerami z pomocą zaprzyjaźnionych firm. Sprowadzamy próbki najświeższych dostępnych kaw, analizujemy zielone ziarno, szukamy defektów, oceniamy gęstość oraz wilgotność. Następnym etapem jest mikro wypał w piecu do wypalania próbek – IKAWA, który pozwala nam na wypalenie małej ilości ziarna do odpowiedniego koloru. Ostatnim etapem jest ocena sensoryczna przeprowadzana następnego dnia po wypaleniu. Kawy najpierw oceniamy wg standardu CQI oraz SCA, a następnie dyskutujemy na ich temat i podejmujemy decyzje zakupowe oparte o całą analizę. Ten cały proces dzieje się pod czujnym okiem naszego Head Roastera Alka, który niedawno zdobył certyfikat Q Arabica Grader – wydany przez Coffee Quality Institute. Certyfikat ten jest jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień w kawowej społeczności.

Alek Smęt Head Roaster:

Jeśli śledzicie naszą palarnię, na pewno zauważyliście, że lubię kupować kawy z tej samej kooperatywy lub od tego samego producenta. Po pierwsze dlatego, że chcę pokazać jak kawa zmienia się rok do roku oraz na swój mały sposób wesprzeć takiego farmera, lub kooperatywę.

W nadchodzącym sezonie mamy w planach nawiązanie bardziej bezpośredniej współpracy z hodowcami kawy. W tym roku odwiedziłem już Gwatemalę i będę miał przyjemność pojechać do Brazylii, gdzie mam nadzieję nawiązać długotrwałą współpracę z wybranymi hodowcami.


LaCava palarnia kawy

Czy skupiacie się na konkretnych ziarnach?

Alek Smęt Head Roaster:

Najbliższe mi są jednak kawy specialty, ze względu na wysoką jakość. Czuję, że na mnie jako Head Roasterze spoczywa odpowiedzialność za to, aby utrzymać deklarowaną jakość. Ważną częścią specialty są dla mnie również ziarna palone do espresso. Czuję, że niewiele palarni w Polsce uważa, że kawy specialty również potrafią lśnić w espresso, a nie tylko w metodach przelewowych.

Co z Waszej oferty chcielibyście szczególnie polecić swoim klientom?

Nasza oferta jest bardzo szeroka. Trudno polecić jedną kawę, dlatego pozwolimy sobie polecić kilka pozycji:

  • Dla osób, które lubią klasyczne espresso zaproponowalibyśmy Brazylię Santa Rita. Niesamowicie czekoladowo-orzechowa kawa z gęstym i lepkim body.
  • Dla tych, którzy lubią eksperymenty z espresso - Rwanda Muhondo Honey. Soczysta, tropikalna, musująca, która już wkrótce pojawi się w naszej ofercie. Miodzio.
  • Dla rozpoczynających przygodę z przelewami – Limy Bru lub Juicy Bru. Zbalansowane i owocowe kawy (do tego dostępne w większych ilościach, więc idealne również do ekspresów przelewowych).
  • A dla weteranów dripa – Zaskakujący Honduras Finca Fredy, klasyczny, waniliowy; a kiedy stygnie pokazuje więcej owocowości.

Z którego regionu świata ziarna uważacie za najcenniejsze?

Nie ma dla nas najcenniejszych kaw, oczywiście, że wszystkie są unikatowe i wspaniałe na swój sposób. ALE mamy swoich faworytów – Kenię i Kolumbię. Kenię uwielbiamy za niesamowicie soczyste napary z wysoką kwasowością. Z kolei Kolumbie urzekają nas swoją różnorodnością, szczególnie teraz - kiedy pojawia się dużo Kolumbii z nowych eksperymentalnych obróbek. Zawsze zaskakuje.


LaCava

Do kogo przede wszystkim kierujecie swoją ofertę?

Naszą ofertę kierujemy do wszystkich tych, którzy poszukują świeżo wypalonej kawy świetnej jakości. Do fanów espresso, a także metod alternatywnych. Mamy szeroki wybór kaw pod obie metody parzenia. W swojej ofercie posiadamy klasyczne kawy pod espresso – te w stylu włoskim, jak również te bardziej wyszukane – z różnorodnym profilem sensorycznym. Dla zaczynających przygodę z metodami alternatywnymi przygotowaliśmy specjalną serię BRU, która pozwala na określenie ulubionego profilu sensorycznego. Natomiast dla bardziej wymagających fanów alternatywy – różnorodną kawę Specialty, których ziarna wyszukujemy na całym świecie. W naszym szerokim asortymencie każdy znajdzie coś dla siebie, a przede wszystkim kawę najlepszej jakości.

Czy posiadacie własną kawiarnię, lokal, w którym można was spotkać, może prowadzicie jakieś kawowe szkolenia? Czy skupiacie się wyłącznie na wypalaniu i sprzedaży kawy?

Nie posiadamy swojej kawiarni (Ale kto wie!), natomiast możecie nas spotkać w naszym pięknym, minimalistycznym showroomie - do którego oczywiście zapraszamy na pyszną kawę! Bardzo lubimy przyjmować swoich gości i oprowadzać ich po „naszym świecie kawy”. Jeśli chodzi o szkolenia – to tak, w najbliższym czasie wystartujemy ze szkoleniami prowadzonymi przez naszego Head Roastera – Alka Smęta, który jest człowiekiem wielu talentów i ciągle zaskakuje. Szkolenie będzie dotyczyć cudownego espresso, a więc serdecznie zachęcamy do udziału.

Kawy ziarniste LaCava w Konesso.pl

W naszym sklepie znajdziecie szeroką ofertę kaw ziarnistych z palarni LaCava. Są to jasno palone jednorodne arabiki, które doskonale sprawdzą się do alternatywnych metod parzenia, ale również fani espresso znajdą tu doskonałe mieszanki i single do ekspresów ciśnieniowych. W ramach współpracy LaCava i Konesso.pl powstała niezwykła kawa ziarnista LaCava Spicy Peach Shot wypalona pod espresso. Jest to 100% arabika, która łączy w sobie słodycz brzoskwini i żółtej śliwki oraz nuty drzewa sandałowego i lekką pikanterię przypraw korzennych.


LaCava Spicy Peach Shot
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista LaCava Shady Bru 1.0 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista LaCava Shady Bru 1.0 250g
31,71 zł netto 39,00 zł brutto 39,00 zł 780 pkt.
Kawa ziarnista LaCava Spicy Peach Shot 1kg - NIEDOSTĘPNY
( Brak opinii ) Kawa ziarnista LaCava Spicy Peach Shot 1kg - NIEDOSTĘPNY
117,88 zł netto 144,99 zł brutto 144,99 zł 2116.80 pkt.
Kawa ziarnista LaCava Etiopia Chelseba 250g - NIEDOSTĘPNY
( Brak opinii ) Kawa ziarnista LaCava Etiopia Chelseba 250g - NIEDOSTĘPNY
44,72 zł netto 55,00 zł brutto 55,00 zł 1100 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Maj 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel